*
****************
<>********************

REGIE:
Salvatore Mereu

*********

*********


MET:
Daniele Casula

Yael Abecassis

Caroline Ducey

*********


Italië / 2003 / 107 min.
*********


Verdeler:
ABC / CINEMIEN

Fascinerend werkstukje dat ademt naar vervlogen tijden

Ballo a tre passi/Three Step Dance is de eerste langspeelfilm van Salvatore Mereu die tevens het scenario schreef. Via de vier seizoenen vangt hij vier verhalen die spelen op Sardinië, zijn thuisland.

In het deel 'Lente' willen vier plattelandsjongens naar de voor hen onbekende kust. Ze doen dit al liftend. Eenmaal aangekomen rennen ze als wildemannen door de duinen richting blauwe zee. De tranen lopen over de wangen van één jongen. De anderen zijn verstomd. Voor hen is de eerste keer dat ze de zee met eigen ogen zien.

In 'Zomer' leren we de schaapherder Michele (Michele Carboni) kennen. De man woont in een hut in de bergen. Behalve het dagelijks melken van de schapen heeft hij weinig om handen. Wanneer hij op een dag naar een klein dorp aan de zee trekt ontmoet hij de mooie Solveig (Caroline Ducey), een Française die druk in de weer is bij de hang-gliding club. Met haar bedrijft hij voor het eerst de liefde. Enkele dagen later, kijkend naar de zee waar een groot aantal mensen en boten zich verzamelen, ziet Michele de vleugels van een hang-glider drijven…

In 'Herfst' bereidt de oude schaapsherder Ziu Predu (Pietro Arba) de huwelijksceremonie voor van zijn kleindochter Simona (Lisa Chessa). Zijn dochter Francesca (Yael Abecassis), die als non in een klooster in Carmela leeft, komt voor de gelegenheid naar huis. Al lange tijd heeft ze niet zoveel drukte om zich heen gehad. Tot in het holst van de nacht wordt er gedronken, gegeten en plezier gemaakt. De volgende dag danst Francesca tijdens het bruilofstfeest met haar vader. Haar blik wordt gevangen door een oude vriend. Na het feest neemt ze afscheid van haar vader en vertrekt ze met de bus opnieuw naar het klooster. Ze voelt zich als een gevangene…

En tenslotte is er het deel 'Winter'. Giorgio (Giampaolo Loddo) bevindt zich in het postkantoor waar hij zijn pensioen ophaalt. Daarna begeeft hij zich naar zijn piepklein appartement waar hij eten klaarmaakt en daarna Palla (Rossella Bergo), een prostitutee, ophaalt in de haven. Terug op het appartement maken ze muziek… tot Giorgo wegglijdt in een schijnbare slaap. De muziek blijft doorklinken. Tijdens zijn laatste reis verzamelen veel mensen zich rondom hem…

De in Dorgali (Sardinië) geboren Salvatore Mereu (°1965) studeerde film aan de Universiteit van Bologna en aan de Nationale Filmacademie in Rome. Als student maakte hij de korte films 'Miguel' ('99) en 'Prima della fucilazione' ('97). Naast zijn werk als cineast doceert hij beeldende kunsten.

Met 'Ballo a tre passi/Three Step Dance' levert hij een gevoelig en fascinerend werkstukje dat ademt naar vervlogen tijden. Het geheel is gesitueerd tegen het schrale Siciliaanse landschap dat de enige link is tussen de vier eenvoudige verhaaltjes met een einde dat doet denken aan de kunst van grootmeester Fellini.

Behalve de bekende actrices Yael Abecassis (Kadosh) en Caroline Ducey (Romance) wordt de film gedragen door een onbekende maar daarom niet minder overtuigende cast. Terecht werd dit Italiaans kleinood bekroond met verschillende prijzen.

Linda Crivits