Homepage filmsalon
****************
MIAMI VICE

REGIE:
Michael Mann


*********


MET:
Colin Farrell

Jamie Foxx

Li Gong

*********


USA / 2006 / 134 MIN.
*********


Verdeler:
UIP

Grote ego's met grote pistolen

De succesvolle televisiereeks Miami Vice krijgt met de gelijknamige film weer wat aandacht. Net op tijd zou je denken, want de verzamelreeks op DVD is net uit. Het wordt echter niet zo evident om monumenten als Don Johnson en Philip Michael Thomas van pakweg twintig jaar geleden te vervangen, al heb je met Oscarwinnaar Jamie Foxx en Colin Farrell wel meer dan voldoende kwaliteit in huis. Aan het concept is weinig veranderd: Ricardo Tubbs en Sonny Crockett zijn stoere agenten die het opnemen tegen misdadigers. Het enige wat je nu nog nodig hebt is een talentvolle regisseur en met Michael Mann (Collateral, The Insider en Heat) krijg je daar pardoes nog een pak ervaring bovenop. Alles in kannen en kruiken dus? Het ware leuk geweest, maar helaas.

First things first: deze film heeft niet de ambitie om de wereld dooreen te schudden met klimatologische onheilstijdingen, sociale aanklachten of ontroerend realisme. Twee bronstige macho's cruisen door de onderwereld van een van Amerika's warmste steden, en meer dan dat hoef je echt niet te verwachten. In dat perspectief levert Mann dan ook hoogst lovenswaardig werk. Hij weet Miami weer te geven zoals het er werkelijk aan toe gaat en alleen daarvoor al is deze prent best de moeite waard. De kaarten liggen natuurlijk wel enigszins anders als dat het enige is wat boven de middelmaat uitsteekt, en daar ziet het in dit geval wel naar uit. Rico en Sonny gaan undercover nadat een van hun vrienden het loodje heeft gelegd en een ander undercoverteam aan snippertjes werd geschoten. Hun methodes staan niet in het boekje, maar de resultaten die ze halen overtreffen alle verwachtingen. Veel keuze heeft FBI-agent Fujima (Ciaran Hinds, Caesar in Rome) niet als hij de gewelddadige moordenaars wil oppakken én wil achterhalen wie de mol in zijn team is.

Het dirty duo gaat in opdracht van ene José Yero drugs naar Florida smokkelen. Zo hopen ze dichter bij de Zuid-Amerikaanse godfather Arcángel de Jesús Montoya en de gewelddadige Arische Broederschap van Miami te komen. Vergezocht? Nee, er kan gerust nog een schepje bij wanneer Sonny aanpapt met Isabella, de Chinees-Cubaanse rechterhand van Arcángel. De gevolgen zijn even voorspelbaar als het verloop van de film irritant: iedereen holt achter die Isabella aan, er ontploffen meer dingen en er wordt meer geschoten dan in Irak en de ene bonkige oneliner volgt de andere op, al dan niet in het gezelschap van vrouwelijk naakt. Dat is natuurlijk ook een concept, maar laten we vooral niet overdrijven. Iemand door de kop schieten omdat hij jouw vriendin met explosieven heeft versierd kan nog net, eventjes met de speedboat van Miami naar Cuba om een mojito te drinken en een zweterige tong te draaien is er dan weer ruim over.

Ondanks het pijnlijk simplistische scenario is dit geen slechte film. De stijlvolle beelden van Michael Mann (memorabele schietscène in het begin) en de manier waarop hij de broeierige sfeer van Miami weet te vatten tillen Miami Vice naar een hoger niveau. Dat was dan ook broodnodig, want je hebt echt wel meer nodig dan die afgeborstelde cowboys en psychopathische Zuid-Amerikanen om het een beetje interessant te houden. Zo zie je maar dat de puike prestatie van de regisseur en het degelijke acteerwerk van Foxx en Farrell zonder al te veel problemen kunnen worden tenietgedaan door een weinig geïnspireerd scenario. Heat is het zeker niet, maar om de zomer door te komen kan het net.

Tom De Vreese