Homepage filmsalon
****************
PERFECT STRANGER

REGIE:
James Foley


*********


MET:
Bruce Willis

Halle Berry

Giovanni Ribsi

*********


USA / 2007 / 109 MIN.
*********


Verdeler:
Sony Pictures

…but not a perfect thriller.

Rowena (Halle Berry) is een workaholic-jounaliste van de ergste soort. Gebrand om politieke schandalen uit de doeken te doen trekt ze haar stoutste schoenen aan om de frontcover te halen. Zo speelt ze makkelijk typetjes en verandert ze haar identiteit om te bereiken wat ze wil. Op een dag verneemt ze van een vriendin welke ze een tijdje niet meer heeft gezien, dat deze aanhoudt met reclamemagnaat Harrisson Hill (Willis). Kort nadien wordt Rowena's vriendin dood aangetroffen. Voer, stof en redenen te over om zich te infiltreren binnen het reclameconcern van Hill om uit te pluizen of hij iets met de moord te maken heeft. Rowena doet zich daarom voor als interimsecretaresje Katherine en wint door haar prescence al snel de aandacht van Hill. Ook 's avonds krijgt ze het voor de bakker om onder een ander pseudoniem met hem te chatten. Niet onverwacht bemerkt ze dat deze wonderboy, ook al is hij getrouwd, er een een kinky, geil en mysterieus leventje op na houdt. De chatsessies evolueren dan ook in suggestieve en uitdagende prietpraat. Geholpen door haar collega en computernerdje Miles (ook al even kinky en desperate seeking) graaft ze door alle propere en vuile was van Harisson Hill. Wanneer ze denkt voldoende bewijzen te hebben verzameld valt ze met haar identiteit door de mand en worden haar snode plannen ontdekt. Is het nu Hill die de moord heeft gepleegd? Zijn wraaklustige vrouw? Haar bizarre collega Miles? En het vergif dat voor de moord is gebruikt genaamd 'Belladonna', wat heeft dat ermee te maken?

Na A Perfect Murder uit 98 met Michael Douglas en Gwyneth Paltrow, Perfect Man uit 2005 met Hilary Duff en Heather Locklear krijgen we nu Perfect Stranger met Willis en Berry. Perfect Woman zal allicht als titel eerder de cathegorie fictie halen. De prent is onderhoudend en zorgt op sommige ogenblikken zelf voor nagelbijterij. Geen afbreuk op de prestaties van beide hoofdrolspelers. De film begint eerder rommelig en onduidelijk, maar zodra de plooien weggestreken zijn belandt de kijker in het 'wie heeft het gedaan?'-syndroom. Tot kort voor het einde blijft iedereen nog even verdacht en dat is positief. Wanneer we uiteindelijk de ontknoping krijgen vond ondergetekende deze piste wel erg origineel maar zéér ver gezocht. Aan u om zelf te oordelen.

Regisseur James Foley is nu 54 en tot zijn bekendste werken horen The Corruptor uit 99 met o.a. Mark Wahlberg, Who's that Girl?, zeverfilmpje uit 87 met Madonna, maar zeker ook het schitterende Glengarry Glen Ross uit 92 met o.a. Al Paccino. Met Perfect Stranger neemt hij de kijker mee in de wereld van het trendy Hollywood, met een kijkje in 'the places to be' en de typische 'anything for the job'-attitude. Opvallend is toch wel het hoge promogehalte voor afro-amerikaanse Oscarwinnares Hale Berry. We krijgen 'la Berry' opvallend veel op diverse schoteltjes gepresenteerd en bijgezoemd. Voeten, benen, décolte, erotisch, verleidelijk, japonnetje, galajurk enz. Dat ze zich heeft bewezen als actrice is een feit, maar ze hoopte misschien stiekum op de titel Perfect Body. Leuk aan de film is dat je op het einde getracteerd wordt op herhalingen uit de film waar de kijker had moeten doorhebben wat niet pluis was of een clue had kunnen zijn voor de ontknoping. Je mag er op gaan letten maar dan nog zal je het mis hebben. Perfect Stranger is leuk, onderhoudend maar mist dat ietsje meer om hem perfect te maken.

Kristiaan Goossens