Homepage filmsalon
****************
<>******

REGIE:
Michael Schorr

*********

*********


MET:
Horst Krause (Schultze)

Harald Warmbrunn (Jürgen)

Karl Fred Muller (Manfred)

*********


Duitsland / 2003 / 114 min.
*********


Verdeler:
ABC

Ouderdomsblues

Schultze is een graag gezien persoon met een overdosis lijfgewicht. Als hij samen met zijn maten Manfred en Jurgen in pensioen gaan vreest hij dat hij in een routineus vacuüm gaat vallen. Hij heeft wel zijn hobby's zoals tuinieren, vissen en voornamelijk accordeon spelen. In dit laatste is hij sterk en geliefd bij de andere mensen want hij kan als geen ander de polka musiceren. Toch heeft Schultze het gevoel dat hij iets mist. Op zekere dag hoort hij op de radio een muziekstuk uit het Amerikaanse Louisiana. Het is een levendig stuk muziek ontsproten uit de blues. Stiekem oefent hij dit op zijn accordeon. Deze vingervaardigheid krijgt hij snel onder de knie.

Als hij dit voor de eerste keer laat horen aan zijn vrienden staan ze gewoon perplex van deze ommezwaai. Ze houden liever van hun traditionele polka. Toch blijft Schultze volharden. Hij ontdekt dat deze muziek ook wel zydeco wordt genoemd en ontstaan is bij Cajuns, de inwoners van de moerassen. Meer en meer raakt hij geïnteresseerd in dit volk Hij koopt zelfs receptenboeken en leert zo jambalaya maken

Als proef op de som wil Schultze zijn nieuw ontdekt muziekgenre ten horen brengen op het vijftigjarig bestaan van de fanfare. Maar dat valt niet bij iedereen in de smaak. Zijn vrienden echter voelen de drang naar het vervullen van een droom bij de muzikant Voor zijn verjaardag mag hij in Texas de muziekgroep gaan vertegenwoordigen tijdens een Duits muziekfestival Schultze aanvaardt deze uitnodiging met plezier! Eenmaal aangekomen huurt hij een bootje en gaat op zoek naar deze mysterieuze cajuns. Het wordt het avontuur van zijn leven.

Na enkele documentaires en korte speelfilms wou regisseur Michael Schorr de grens verkennen tussen speelfilm en documentaire en hoe deze twee genres konden samengebract worden in een geheel. Schultze Get The Blues ontstond na heel veel opzoekwerk in Duitsland en Louisiana. Hierdoor, en dat merk je ook in de film, vervielen de clichébeelden van de USA. De plaatselijke bevolking blijkt een warm gastvrij hart te hebben.. Het hoofddoel was om effectief lokaal te filmen met een samenspel tussen plaatselijke inwoners en echte acteurs. Dit zou een aparte sfeerschepping teweegbrengen. Tegelijk zou dit een ode zijn aan het leven, hoe mensen op hun manier van het leven kunnen genieten.

In dit opzet is de ploeg zeker geslaagd want Schultze Get The Blues is een uitermate sympathieke film over iemand die, ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd, nog steeds op zoek is naar nieuwe dingen en uitdagingen niet uit de weg gaat. Men doet dit met spitsvondige humor waardoor de humanitaire boodschap nog eens extra in de verf wordt geplaatst. Liefhebbers van de blues, zydeco en cajungenre zullen zeker aan hun trekken komen, dit alles gefilmd in de prachtige moeraslandschappen Louisiana.

Schultze Get The Blues is zeker een film om te ontdekken en straalt dat vleugje menselijkheid uit waar we allen naar op zoek zijn. Laisser les bons rouller!

Patrick Van Laer