*
****************
*********


Poster 'Wansmaak Reloaded'

REGIE:
Diversen


----------------------------------------------


Various / 2003 / 100 min.

----------------------------------------------


Verdeler:
World Wide Cinema

Hier zit een smaakje aan

Het is nu al tien jaar dat filmgek, distributeur, presentator en panellid Jan Verheyen met compagnon Jan Doense ofte Mr Horror door het Belgische en Nederlandse land toert met De Nacht van de Wansmaak waar hij voor bomvolle zalen het publiek weet te amuseren met het beste wat de riolen van de filmwereld te bieden heeft. Concreet betekent dit dat de kijkers een nacht vol hilarische, wansmakelijke en knotsgekke films en fragmenten krijgen voorgeschoteld van diverse pluimage. Zo zijn er verouderde films die indertijd echt au serieus werden gemaakt maar nu voor hilarische situaties zorgen. Of de zeer bloederige underground films die niet keken op een watervalletje bloed meer of minder of amateuristische speciale effecten met als onderwerpen het kannibalisme, doorgeflipte dokters en zombies.

Niet enkel de gore dingen komen aan bod op zo'n lekker gezellig avondje uit, ook het oog wil wat. Wat dacht je van de klassieke Tirolerseksfilms waar heel wat op softcorewijze afgeboemst werd. Tevens heten we je welkom in het rariteitenkabinet van de internationale cinema: slecht gemaakte trailers omdat het geld werkelijk op was, turbofietsen die elk ander veel sterker voertuig (zoals een vliegtuig) weten te verschalken door hyperkinetische snelheid, monsters die er zo grappig uitzien dat je met de slappe lach onder je cinemazitje rolt, helden die je zo omver blaast, gehandicapte martial art-fighters, op seks beluste Romeinse keizerinnen

Vergeet ook niet het filmdebuut van Koen Wouters in Intensive Care, een bloederige Nederlandse Slasher in de stijl van Scream en Friday The 13th. Op zich geen slecht initiatief maar de draak zit hem in de dialogen. Ook oude favorieten zoals Rudi Carrell en Heintje kunnen niet aan het etiket wansmaak ontkomen.

Tien jaar wansmaak is niet niks en men kon reeds terugblikken op een bonte verzameling beeldmateriaal. Om dit te vieren heeft men een dvd samengesteld met de meest hilarische fragmenten, onderverdeeld in verschillende categorieŽn aaneengepraat door Jan Verheyen himself alias Max Rockatansky. Leuk om te vermelden is dat ondergetekende ooit de oorsprong heeft meegemaakt van deze wansmakelijke nachten. In Cartoons ergens in de jaren tachtig werd er voor het eerst zo'n nachtje georganiseerd waar films zoals Borsten die doden en Crippled Masters werden vertoond. Ook verschillende trailers mochten toen de revue passeren en dat ging van kwaad tot erger. Dit is een duidelijk bewijs dat Jan Verheyen zijn troetelkind blijft steunen, met succes trouwens want de Tiende nacht van de Wansmaak - Reloaded werd vertoond op het Filmfestival van Rotterdam en op diverse plaatsen in BelgiŽ en Nederland.

Patman